• Młode buraki

    Młode buraki

    Piękny kolor liści botwiny nieodłącznie kojarzy się z przełomem wiosny i lata. Oto kilka oryginalnych pomysłów na buraki.

    Czytaj więcej »
  • Mój młodszy partner

    Mój młodszy partner

    Przez lata związki dojrzałych kobiet z młodszymi o kilkanaście lat mężczyznami traktowano mało poważnie i sprowadzano do seksualnej fascynacji. A teraz coraz częściej to po prostu związki na całe życie. Albo spory jego fragment.

    Czytaj więcej »
  • Smak lata zamknięty w słoiku

    Smak lata zamknięty w słoiku

    Wkrótce lato zaleje nas obfitością warzyw oraz owoców i jak co roku poczujemy, że ich smakiem cieszyliśmy się zdecydowanie za krótko. Dlatego warto wykorzystać sezon na przygotowanie własnych warzywno-owocowych kiszonek. Precz z zimową monotonią, zatrzymajmy smak lata! Ukisić można prawie wszystko, wystarczy odrobina pasji. O miłości do fermentacji rozmawiamy z Sandorem Katzem, amerykańskim znawcą kiszenia i gwiazdą kulinarnej awangardy. Właśnie ukazała się jego "Dzika fermentacja", książka która od pierwszej strony wprowadzi ferment w...

    Czytaj więcej »
  • Dobre przechowywanie

    Dobre przechowywanie

    Chcemy jeść świeże produkty dobrej jakości, nie lubimy wyrzucać jedzenia, ale i tak często się to zdarza. Sprawdziłam, jak przechowywać żywność, aby jej nie marnować, jeść zdrowo i sporo oszczędzić.

    Czytaj więcej »
  • Jak nie stracić głowy i pieniędzy na letnich wyprzedażach?

    Jak nie stracić głowy i pieniędzy na letnich wyprzedażach?

    Zwykle sezon wyprzedaży kojarzy się z "łowami" i oszczędnościami. Zdarza się jednak, że zakupy nawet w tym czasie nadwyrężają nasz budżet. Jak więc przygotować się na letnie promocje i na co zwrócić uwagę korzystając z nich, żeby rzeczywiście zyskać?

    Czytaj więcej »
  • Zaśnij wreszcie

    Zaśnij wreszcie

    Chroniczne zmęczenie, stres, niezdrowy tryb życia – wszystko to sprawia, że coraz więcej osób ma kłopoty z zasypianiem. Rano wstajemy bez energii i chęci do życia. Wystarczy kilka nieprzespanych nocy, poranków od świtu bez snu, by znacząco obniżył nam się nastrój. A to zaledwie początek...

    Czytaj więcej »
  • "Krawcowa z Madrytu"

    "Krawcowa z Madrytu"

    To nie jest zwykła opowieść o miłości, porywach młodości, rozczarowaniu i potężnej sile pasji, która prowadzi do sukcesu. Tu świat mody lat 30. XX wieku przeplata się z dramatyczną wojenną historią Europy, wielką polityką i ogromną ludzką determinacją. "Krawcowa z Madrytu" Maríi Dueñas to bez wątpienia przykład literatury hiszpańskiej najwyższej klasy.

    Czytaj więcej »
  • Mężczyzna, dzięki któremu zrozumiałam, że...

    Mężczyzna, dzięki któremu zrozumiałam, że...

    Są związki na całe życie i takie, które trwają krótko, ale zupełnie nas zmieniają. Uświadamiają, kim jesteśmy, którą drogą chcemy iść. Są jak pobudka z długiego snu, nawet jeśli przypłacone bolesnym rozstaniem. Takiemu mężczyźnie po iluś latach mówimy: „spotkanie ciebie było życiowym przełomem”.

    Czytaj więcej »
  • Lody gelato z kremem gianduja

    Lody gelato z kremem gianduja

    Gdy po raz pierwszy byłem w Turynie, fanatycznie poszukiwałem przysmaku gianduja, który jest specjalnością Piemontu. Robi się go z lokalnych orzechów laskowych zmielonych z mleczną czekoladą.

    Czytaj więcej »
  • Sorbetto z arbuza

    Sorbetto z arbuza

    Nawet do głowy by mi nie przyszło, aby udać się na wielki Targ Główny we Florencji bez mojej koleżanki Judy Watts, znanej w mieście jako Divina Cucina.

    Czytaj więcej »