Deser z sezonowymi owocami.

Zdjęcie

Eton mess z różowym kremem i owocami lata /Grazia.pl / materiały prasowe
Eton mess z różowym kremem i owocami lata
/Grazia.pl / materiały prasowe

Składniki: 3 białka, 150 g drobnego cukru do wypieków, pół łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu winnego, 300 g kremówki,  1 opakowanie mix do śmietany Delecta, 3 łyżki cukru pudru, 200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców   

Piekarnik nagrzej do temperatury 140oC. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat.

Reklama

Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę.

Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.

W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.

Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia.pl / materiały prasowe

Zobacz również

  • Anita Włodarczyk: Miłość? Pomyślę o tym później

    ​Życie poświęciła treningom. Większość roku spędza na zgrupowaniach. Nie ma czasu na partnera i miłość. Anita Włodarczyk, najlepsza na świecie w rzucie młotem. Co dostaje w zamian oprócz złotych... więcej