Ten gorzkawy owoc to bomba witaminowa pomocna w walce z bakteriami, tłuszczem i złym cholesterolem. Warto włączyć go do diety

Zdjęcie

Jeśli się odchudzasz, włącz do diety grejpfruta. Zjedz połówkę po każdym posiłku /©123RF/PICSEL
Jeśli się odchudzasz, włącz do diety grejpfruta. Zjedz połówkę po każdym posiłku
/©123RF/PICSEL

Citrus paradisi - tak brzmi łacińska nazwa grejpfruta - pochodzi z wyspy Barbados. Ma charakterystyczny słodko-gorzki smak, dostępny jest w trzech odmianach - czerwonej - gorzkawej, żółtej - kwaśnej i zielonej - słodkiej. Za gorzki smak owocu odpowiedzialna jest naringina, substancja działająca przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, obniżająca cholesterol i poziom glukozy we krwi oraz przyspieszająca metabolizm. Najwięcej tej substancji znajduje się w białej osłonce owoców.

Na zdrowie

Jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Grejpfruty działają przeciwzapalnie i antywirusowo, warto więc włączyć je do menu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań.

Reklama

Owoc składa się w 90 proc. z wody, ale jest bogaty także w witaminy z grupy B, witaminę E, kwas foliowy i mikroelementy.

Z prowadzonych w różnych ośrodkach naukowych badań wynika, że grejpfruty mogą chronić przed nowotworami lub hamować rozwój niektórych rodzajów raka. Te właściwości przypisuje się właśnie naringinie i likopenowi, który odpowiada za rubinowy kolor jednej z odmian grejpfruta.

Zawarte w owocach substancje mają zdolność obniżania złego cholesterolu, a nawet wypłukiwania już istniejącego z naczyń krwionośnych obniżając ryzyko zawału. Jedzenie grejpfrutów wpływa także korzystnie na uszczelnianie ścianek naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób wystąpieniu zawału, udaru czy wylewu.

Pomagają zregenerować i oczyścić wątrobę, warto więc włączyć je do menu w okresie świątecznym.

Grapefruty mają niski indeks glikemiczny.

Na ładną figurę

Owoc grejpfruta jest niskokaloryczny (36 kcal w 100 g) - można więc spożywać go bez ograniczeń jako składnik diety podkręcający metabolizm.

Nie bez przyczyny grejpfrut jest obecny w wielu dietach odchudzających. Największym pogromcą tłuszczu jest czerwony - bogactwo enzymów spalających tłuszcz powoduje, że nie tylko usuwa już zgromadzoną tkankę tłuszczową, ale także blokuje powstawanie nowej.

Niebezpieczne związki

Sok z grejpfruta może spowodować silne interakcje z lekami, może osłabić lub niebezpiecznie zwielokrotnić ich działanie, dlatego nigdy nie należy popijać ich takim sokiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Zobacz również