Biblia każdego smakosza! Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.

Zdjęcie

Leksykon smaków /Grazia.pl / materiały prasowe
Leksykon smaków
/Grazia.pl / materiały prasowe

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt,  a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny?

Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane  (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby
z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą...

Reklama

Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący.  Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku - m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacj (niemal
5 tysięcy - w książce opisanych jest blisko 1000).

Książka idealna do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura dla relaksu albo do poduszki - czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii  i kołokulinarnych ciekawostek.

Niki Segnit - dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności (tzw. new brand, new product oraz new flavour development) w wielkich korporacjach; felietonistka The Times. Mieszka
z mężem w Londynie.

"Leksykon smaków"

Niki Segnit

Wydawnictwo  Buchmann

Data premiery: 11.10.2017

Tłumaczenie: Piotr Art


Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia.pl / materiały prasowe

Zobacz również

  • Agnieszka Dygant: Czasem silna, czasem słaba

    Przeskoczyła z codziennej pracy po kilkanaście godzin w serialu do sielskiego spokoju na łonie rodziny. Po roku nieobecności ma wiele przemyśleń o kobiecych skłonnościach do poświęceń, o naszym... więcej