Najpopularniejsza na całym świecie, choć często w pobieżnym wydaniu. A przecież włoskie bogactwo kulinarne to nie tylko pizza. Oto porcja prawdziwych, mniej znanych przepisów made in Italy.

Zdjęcie

Makaron z pesto /©123RF/PICSEL
Makaron z pesto
/©123RF/PICSEL

Makaron z liguryjskim pesto

Składniki: 50 g listków bazylii, 2 ząbki czosnku, 50 g orzeszków ziemnych lub pestek dyni, 20 g startego parmezanu, ok. 150 ml oliwy, sól, makaron linguine

Reklama

Umyj i osusz listki bazylii. Włóż je do malaksera wraz z pokrojonym czosnkiem, orzeszkami, parmezanem i oliwą z oliwek. Dosyp 1/2 łyżeczki soli. Wszystkie składniki miksuj do momentu ich rozdrobnienia i połączenia się w piękną, zieloną masę. Dosól w razie potrzeby i ugnieć łyżeczką. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedź, wymieszaj z pesto i od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia

Zobacz również

  • Bazylia na stoły

    Zdobi i pięknie pachnie. Lubi towarzystwo pomidorów i cytryny, sprawdza się też w mniej oczywistych połączeniach. Ale czy kiedyś udało ci się zużyć całą doniczkę? Oto pomysły, dzięki którym... więcej