Podkreślają smak, nadają zaskakujący aromat, wydobywają największe walory. Zioła i mięso – duet idealny.

Zdjęcie

Schab pieczony /©123RF/PICSEL
Schab pieczony
/©123RF/PICSEL

Schab pieczony z tymiankiem i rozmarynem

Składniki: 1,5 kg schabu, 150-200 g cienkich plastrów boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, 2-3 liści laurowych, 1-2 gałązek świeżego rozmarynu, 1 gałązka świeżego tymianku, 1 szklanka bulionu warzywnego, sól, pieprz

Schab umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Reklama

Na desce rozłóż plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie, ułóż schab i obłóż go boczkiem. Całość zabezpiecz sznurkiem do pieczenia.

Schab ułóż w brytfance wraz z ziołami.

Piekarnik rozgrzej do 220 st. Schab podlej bulionem i piecz przez 15 min.

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz przez 1 godz. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia

Zobacz również

  • Bez mięsa, proszę!

    Dużą ilość produktów mięsnych w codziennym menu specjaliści coraz częściej uważają za wroga zdrowego stylu życia. O tym, co daje nam ograniczenie spożywania mięsa i jak zrobić to z głową, rozmawiam... więcej