Istnieje wiele sposobów na wyznanie miłości w Dniu Zakochanych.

Zdjęcie

Sernik /Grazia.pl / materiały prasowe
Sernik
/Grazia.pl / materiały prasowe

Składniki:  1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta, 400 ml wody, 200 g ciastek czekoladowych, 50 g orzechów włoskich Bakalland, 80 g masła, 200 g twarogu sernikowego, 400 g jogurtu naturalnego, 200 g śmietany 30%, 35 g żelatyny Delecta, 200 g truskawek.

Pokrusz "na piasek" ciastka czekoladowe, dodaj do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wyłóż dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw ją do wystudzenia.

Reklama

Ser, jogurt i śmietanę zmiksuj na gładką masę. 25 g żelatyny zalej 50 ml wody, odstaw na kilka minut do stężenia, a następnie podgrzej całość do rozpuszczenia. Tak przygotowany płyn wlej wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas ją miksując.

Dekorację sernika z serduszek przygotowuj wykorzystując galaretkę. Zawartość opakowania zalej 400 ml wody, dodaj 1 łyżkę żelatyny (ok. 10 g), aby galaretka się nie topiła. Rozpuszczony płyn przelej do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odłóż do lodówki do zastygnięcia.

Pokrojone w plasterki truskawki dodaj do masy i wymieszaj łyżką. Masę serową wylej na podpieczony spód i odłóż do lodówki na kilka godzin do stężenia. Wierzch sernika udekoruj serduszkami z galaretki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia.pl / materiały prasowe

Zobacz również

  • Nowe smaki

    Ma gorących zwolenników, ale i wrogów, którzy urazę chowają jeszcze z dzieciństwa. Ale brukselka da się lubić i ma znacznie większy potencjał niż bycie dodatkiem do obiadu. więcej