Zdjęcie

Zupa fasolowa /©123RF/PICSEL
Zupa fasolowa
/©123RF/PICSEL

Zupa fasolowa z rozmarynem

Składniki: 1 l bulionu warzywnego, 4 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg białej fasoli w ziarnach, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, 2 gałązki rozmarynu

Fasolę zalej wodą i mocz przez 12 godzin. W miarę możliwości zmień wodę w trakcie namaczania, a potem wodę wylej. Czosnek i cebulę obierz z łupin. Cebulę pokrój w dużą kostkę, czosnek drobno poszatkuj.

Reklama

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i rozmaryn w całości. Duś na wolnym ogniu 10-15 min, mieszając. Dodaj fasolę i czosnek, wlej bulion i gotuj pod przykryciem ok. 50 min, aż fasola będzie miękka. Wyjmij rozmaryn, zmiksuj zupę do konsystencji, która ci odpowiada.
Podgrzej i dopraw.

Artykuł pochodzi z kategorii: Styl życia

Grazia

Zobacz również

  • Chłodnik koktajlowy

    Chłodnik koktajlowy z burakiem, selerem naciowym, marchwią oraz karmelizowanymi orzechami włoskimi z pumperniklem przygotowany przez szefa restauracji Warszawski Sznyt Rafała Zarębę. więcej